Bilservice i Everöd

När du lämnar din husbil hos oss så ska du veta att den får den bästa vården och är fackmässigt utförd.

När det är dags för den årliga servicen av din husbil tittar vi igenom allt och ser efter om något behöver bytas ut. Vi meddelar dig om vi upptäcker något som vi inte tror håller en hel säsong till. Vi har expertis att utföra alla typer av åtgärder som behövs för underhåll och service av hela din husbil. När det är dags för service så kontakta oss så hjälper vi dig att boka en tid.

Börja på utsidan och gå sedan igenom vagnens eller husbilens status och funktioner steg för steg, och hittar du något större fel, kontakta verkstaden med detsamma.

Tips från oss:

Vi tycker det är viktigt att man servar bilen inför varje säsong. Det är ju viktigt att bilen fungerar ordentligt när man åker iväg. Gör man en service regelbundet slipper man råka ut för obehagliga överraskningar. Husbilen mår bättre och det bidrar också till ett högre andrahandsvärde.

Börja på utsidan och gå sedan igenom vagnens eller husbilens status och funktioner steg för steg, och hittar du något större fel, kontakta verkstaden med detsamma.

Leta efter skador, titta i bilens eller vagnens instruktionsbok efter det rätta lufttrycket, kom ihåg att i husbilsdäck kan det vara så mycket som fem kilo. Då skall det vara ventiler av metall. Husvagnens däck kan ha ett djupt mönster trots att däcken är gamla. Skall du ut på en lång resa i sommar, rekommenderar vi dig att byta till nya däck om de är äldre än fem, sex år.

Provkör, både med vagn och husbil. Bromsa och känn efter att bromsarna tar mjukt men bestämt. Upprepa proceduren ett antal gånger för att mjuka upp systemets alla delar. Om det pulserar eller gnisslar otäckt i husbilens broms eller om det hugger i husvagnens dito är det dags att kontakta verkstaden. Om du inte är erfaren och kunnig bör du av säkerhetsskäl inte justera eller försöka fixa bromsproblem själv. Prova också handbromsen – i husbilen och på vagnen.

Ge samtidigt alla rörliga delar lite smörja, dock inte i kulhandsken om den är av så kallad friktionstyp.

Tänd alla lampor, glöm inte varningsblinkers och skyltbelysning. Byt trasiga glödampor, av två skäl. Du syns bättre och du slipper böter. Kolla och smörj kontakten mellan bil och vagn med fuktdrivande elsprej.

Gasolläcktestaren avslöjar om systemet har en läcka.

1. Öppna alla kranar fram till brännarna men tänd inget, vare sig spis, panna eller kylskåp.

2. Aktivera därefter läcktestaren.

3. Om gas pyser ut någonstans bubblar det i glaset. Försök att lokalisera läckan genom att pensla på såpvatten på kopplingar eller andra misstänkta ställen. Hittar du inget men bubblorna i glaset fortsätter skall du kontakta verkstaden.

4. Kolla o-ringen på reduceringsventilen. Den avslöjas inte av läcktestaren, men med blotta ögat kan man se om den har torrsprickor. Den kostar bara några få kronor och är enkel att byta.

Både 12- och 230V-anlägggningen i vagnen behöver översyn med jämna mellanrum. Enklast gör du så här:

1. Slå på alla förbrukare.

2. Koppla upp vagnen mot 230V, se efter att batteriet laddas och att alla lampor, pumpar och fläktar fungerar.

3. Slå av eller koppla ut 230V och se efter att allt fungerar via husvagnens eller husbilens batteri.

4. Låt vattenpumpen, cirkulationspumpen och andra förbrukare vara på en stund och om du har möjlighet, se efter hur detta påverkat ditt batteri. Om det nyss var fulladdat men efter en stunds belastning markant försvagats kan det vara dags att byta batteri.

Hos oss i verkstaden finns belastningsprovare som på ett snabbt och enkelt sätt avslöjar ditt batteris status.

Vatten och avlopp kräver översyn. Vatten är livsviktigt men kan ställa till stora skador om det hamnar där det inte skall vara eller om det förorenas. Om vattentankar och slangar rengjorts och tömts inför vintersäsongen räcker det att vid första fyllningen tillsätta ett bakteriedödande medel och köra igenom systemet.

En gammal huskur är att blanda en liter ättikssprit i tanken och låta det verka en stund innan du sköljer igenom. Om tanken och slangar är mörka av beläggning måste du göra rent. Det finns bot för detta, diskbortse och handarbete heter det, men slangarna är svåra. Det är inte dyrt eller alldeles svårt att byta dem, men var noga vid monteringen. En lossnad koppling kan ställa till stora besvär, så leta efter läckor vare sig du byter slangar eller inte. Glöm för all del inte avloppsslangen.

Rulla till toppen